top of page
niklas265

Ny stor unik Forsknings-studie om FIT; ORS-SRS, i Svensk Socialtjänst!

Uppdaterat: 5 okt.

Malmö 240330



Min goda vän sedan många år tillbaka, Magnus Johansson, postdoktor i Philip Lindners forskningsgrupp på KI och aktiv inom e-stöd, har beviljats 7,2 miljoner kronor över 4 år i Fortes projekt ”Tillämpad välfärdsforskning 2024” för att undersöka hur FIT fungerar inom svenskt socialtjänstbaserat arbete. Projektet startar till hösten och har titlen: "Empowering clients, preventing dropout and improving outcomes through routine outcome monitoring and systematic client feedback in social services."


I forskningsprojektet ingår förutom Dr Magnus Johansson, Professor Philip Lindner från Centrum för psykiatriforskning och Dr Veronica Ekström från Marie Cederschiöld högskola samt metodens skapare Dr Scott Miller från ICCE; International Center for Clinical Excellence. Undertecknad kommer från och med augusti och i fyra år framåt att jobba halvtid med projektet och då ansvara främst för utbildning, handledning och metodstöd. Utöver mig, Magnus och forskargruppen så kommer vi att också att inom kort rekrytera ytterligare två halvtider; En postdoc till forskningen och ytterligare en halvtid för att göra projektet möjligt.


Projektet ska med hjälp av FIT, Feedback Informed Treatment; ORS & SRS, förebygga avhopp och förbättra resultaten av socialtjänstens stöd- och behandlingsarbete genom att på ett systematiskt sätt kontinuerligt involvera klienterna och bättre ta till vara deras feedback.



Detta är det hitintills absolut största forskningsprojektet kring att utvärdera, använda och utveckla FIT under realistiska svenska förhållande. Det är tänkt att vara en randomiserad kontrollerad studie i socialtjänstens öppenvård, beroendevård och på behandlingshem (HVB). Utöver direkta effekter av att använda FIT i det dagliga klientarbetet kommer kostnadseffektivitet, instrumentens psykometriska egenskaper och prediktionsvärde att undersökas.


Vi kommer nu också att påbörja rekryteringen av deltagande enheter. Enheterna ska arbeta inom öppenvård, beroende, HVB eller annat för studien relevant samtalsbaserat förändringsarbete. Hela eller delar av enheten får inte arbeta med FIT idag men ändå vara intresserade av att lära sig och börja med FIT inom närmaste åren så att vi kan på olika sätt randomisera klienter. Målet är att kunna rekrytera minst 20 klienter till projektet från varje deltagande enhet. Vi söker efter ett tiotal enheter som arbetar eller vill börja arbeta med FIT. Enheterna skall arbeta med behandling eller vård av klienter efter beslut av socialtjänsten. Både enheter som tillhör kommuner och externa leverantörer kan ingå i projektet. Behandling och vård kan ges i öppen- eller heldygnsvård.

 

Från projektets sida kommer vi att stå för utbildning, metodhandledning och implementeringsstöd i FIT, digitalt stöd för FIT under projektet och vetenskaplig uppföljning av de klienter som medverkar. Vi kommer även tillfråga klienter och personal om att delta I olika intervjuer efteråt angående upplevelsen av arbetssättet.


I projektet vill vi genom en randomiserad kontrollerad studie (RCT) undersöka om FIT kan öka effekten av och förhindra avbrott i psykosociala insatser via socialtjänsten (inklusive HVB). Syftet med projektet är att ta fram metoder som kan hjälpa socialtjänstens verksamhet, HVB och enskilda socialarbetare att på ett systematiskt sätt följa och anpassa insatserna utifrån klienternas förutsättningar och behov.

 

Projektet kommer att gå till på följande sätt:

 

1. Projektet förankras hos personal och ledning för respektive deltagande enhet. Lämpliga mått på framgångsrika insatser diskuteras.

 

2. Personalen i FIT-gruppen får kostnadsfri utbildning och handledning i att använda sig av FIT, samt tillgång till digitalt stöd för arbetet. I utbildningspaketet ingår förutom en tra dagars diplomerande grundutbildning, booster och fördjupningsdag, handledning samt extra stöd till ”superusers” och även extra utbildning för "superusers".

 

3. För att kunna undersöka om FIT har positiva effekter på hur det går för klienterna och för er verksamhet så kommer studien att använda sig av randomisering (lottning) på ett av följande sätt:

I. Vårt första alternativ: Personalgruppen delas upp i en grupp som kommer att använda FIT och en grupp som arbetar som vanligt. Varje klient som deltar i studien lottas till personal (behandlare eller kontaktperson) som tillhör den ena eller den andra gruppen. Detta gör att verksamheter där delar av gruppen redan arbetar med FIT eller delar av gruppen inte önskar använda FIT kan delta.

II. Eventuellt kan vi i vissa läge även överväga detta alternativet: Projektet inleds med att vi rekryterar och följer upp klienter som får vård. Varje verksamhet lottas sedan till ett datum då de börjar använda FIT. Detta alternativ är lämpligt när det inte är möjligt att lotta verksamhetens klienter till olika grupper.

 

4. Rekryteringen av klienter kommer att starta under slutet av 2024 eller under 2025 och pågå under ca två år på varje enhet som deltar. Under denna tid är målsättningen att rekrytera 20 klienter per enhet som vill och kan delta i projektet. Klienterna kommer att tillfrågas om de vill delta i en studie där de får ge återkoppling på hur det går för dem och vad de tycker om de insatser de får.

 

5. Varje klient kommer att följas upp 1, 3, 6 och 12 månader efter att de startat sitt deltagande. Ett antal klienter och personal vid deltagande enheter kommer att tillfrågas om de vill delta i en intervju om hur de har upplevt användandet av FIT.

 

6. Om projektet visar att FIT har positiva effekter så kommer projektet att erbjuda verksamheten stöd att implementera FIT på längre sikt om så önskas.

 

Vi är medvetna om att det är relativt ovanligt att genomföra en RCT i socialtjänstens verksamhet och kommer därför att vilja arbeta nära deltagande verksamheter och få fortlöpande feedback från dessa på hur projektet kan genomföras på bästa sätt.

FIT är ett evidensbaserat system för att mäta effekt, relationen till behandlaren och kundnöjdheten på gjorda insatser med hjälp av feedback och klientsamverkan. Det är ett förhållningssätt för att utvärdera och öka behandlarens effektivitet oavsett yrke, arbetsplats och metod. FIT är uppbyggd kring Amerikanska Psykologi Föreningens, definition för evidensbaserad praktik. Genom att integrera den bästa forskningen med kontinuerlig koll på patienternas mående, resultat och deras bild av den terapeutiska alliansen så kan vi justera den pågående vården för att uppnå bästa möjliga resultat. Systemet bygger på enbart åtta frågor fördelat på två instrument, ORS-SRS, fyra ställer man i början, ORS, och fyra i slutet, SRS. Så här beskriver socialstyrelsen ORS och SRS i sin metodguide, mer info på min hemsida.



På sikt hoppas vi att arbetssättet som utvecklas och prövas i projektet både kan hjälpa socialtjänsten att på ett praktiskt sätt arbeta i enighet med vad forskning visar och att även bygga upp kunskap om effekterna av de egna insatserna.


Jobbar du redan med FIT? Har du gått med i Nätverket?


Varma hälsningar!


Niklas Waitong

Waitong Utbildning - Malmö

070- 2952499 





ICCE, International Center for Clinical Excellence är ett gratis online nätverk dedikerat till att förbättra behandling med hjälp av FIT, som även finns på Facebook.




531 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page