Ny högskoleutbildning för behandlingshem PÅ mchs
- niklas265
- för 6 dagar sedan
- 3 min läsning
Uppdaterat: för 2 dagar sedan
För dig som vill få koll på alla nya lagar och krav; ny socialtjänstlag, ny HVB-förordning, nya krav på anställda, nya tillstånd och nya mandat som är på gång!
– Du behöver inte ta reda på allt själv
– Vi erbjuder en NY HVB-utbildning vt 2026 på MCHS, Stockholm.
Jobbar du på HVB eller SiS?
Vill du bli bättre på att hjälpa dina klienter?
Vill du nätverka och träffa kollegor?
Vill du få koll på den senaste utvecklingen,
juridiken och forskningen?
Vill du få nya perspektiv och bli inspirerad?
Kort film om utbildningen här. En praktiknära och praktisk akademisk utbildning med högskolepoäng för dig som vill fördjupa dina kunskaper för att kunna utföra ett bättre arbete. Kursen bygger på nätverkande, reflektion, ny forskning och inte minst på de nyheter som kommer inom branschen.
Vi som jobbar på HVB och SiS behöver verkligen av och till ladda våraa batterier, nätverka, få påfyllning och bra vidareutbildning. Därför erbjuder jag tillsammans med MCHS och forskarna Peter Andersson, Lupita Svensson och Johan Assarsson en vidareutbildning med poäng, för personal på behandlingshem.
Utbildningen tar utgångspunkt förutom i alla olika branschnyheter som är på gång även i Socialstyrelsens kompetensmål för HVB: Grundläggande kompetens för arbete på HVB för barn och unga samt Riksrevisionens rapport: SiS särskilda ungdomshem – brister i statens tvångsvård av barn och unga.
Kursansvarig
Niklas Waitong är socionom med lång och gedigen erfarenhet av arbetsledning och behandling på HVB. Han har jobbat med människor hela sitt vuxna liv, i heldygnsvård 1986–2018, 1990-2015 som medlevare på Älgeredskollektivet, föreståndare 1997-2018. Niklas jobbar sedan 2018 heltid som utbildare och handledare.
Niklas arbetade som medlevare på Älgeredskollektivet i 25 år varav 18 år som föreståndare, vd och delägare. Han var med och gjorde om Älgered från ett ganska traditionellt Hasselakollektiv till ett lösningsfokuserat familjeinriktat modernt HVB. Älgered var under många år, enligt Stockholms Stads egen utvärdering, det av deras upphandlade HVB med klart bästa resultat både gällande effekt och kundnöjdhet.
Föreläsare
Johan Assarsson
För professionellt yrkesverksamma inom den sociala barn- och ungdomsvården är existentiella frågor viktiga att kunna hantera då de påverkar ungdomars identitetsskapande, psykiska hälsa och hopp inför framtiden. Existentiella frågor kan handla om mening och meningslöshet, frihet, existentiell ensamhet och tidens gång mot döden. Många gånger kan det vara svårt att ge stöd i en existentiell kris och kunskap om ett existentiellt perspektiv saknas ofta i den svenska barn- och ungdomsvården. Under sin föreläsning förmedlar Johan Assarsson hur ett existentiellt perspektiv kan omsättas i den vardagliga praktiken. Johan arbetar till vardags som socialsekreterare i Lunds kommun och har många års erfarenhet av att arbeta med placerade ungdomar. Han bedriver samtidigt forskarstudier inom ramen för Forskarskolan för yrkesverksamma i socialtjänsten (forskarskolanfys.se).
Peter Andersson,
fil dr i socialt arbete och leg Psykoterapeut. Arbetar som lektor på Stockholms universitet, institutionen för socialt arbete.
Andersson har i flera studier undersökt hur personal på de särskilda ungdomshemmen beskriver och förhåller sig till arbetsplatsvåld (se t.ex. Andersson, 2021; 2022). Därtill har fokus varit på hur personal beskriver den relation som skapas mellan unga och personal i dessa låsta miljöer där de unga i stor utsträckning är placerade med tvång (se t.ex. Andersson & Sallnäs, 2024). I pågående forskningsprojekt är fokus på viktimisering och socialt klimat utifrån de placerade ungas perspektiv samt projekt där socialtjänstens brottsförebyggande arbete ska undersökas. Andersson har också praktisk erfarenhet från att tidigare arbetat i låsta miljöer, så som inom Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse. Arbetar privat med handledning och psykoterapi.
Lupita Svensson,
docent i socialt arbete med inriktning juridik. Lupita Svensson disputerade 2006 vid Stockholms universitet och har varit verksam som lärare och forskare vid Stockholms universitet, Lunds universitet, Marie Cederschiöld högskola och Malmö högskola. Lupita Svensson har även varit enhetschef för socialt arbete vid Malmö högskola och teamledare inom socialtjänsten. Hon har mångårig vana att på ett begriplit sätt förmedla relevant juridik till socionomer.
Mer info, pris och datum kommer inom kort på MCHS hemsida.
Om du är intresserad så anmäl gärna ditt intresse till MCHS,
Trevlig sommar!
Med vänlig hälsning,
Niklas Waitong
Waitong Utbildning - Malmö
070- 2952499, telefontid vardagar 09.00-17.00
(om jag inte svarar skicka ett mail eller tala in ett meddelande)
Sommarens nyhetsbrev & Blogg
19-20/8 (Sth) + 23/9 FIT-utbildning, Stockholm & streaming
26/8, 17/9, 13/10 streamad FIT-utbildning
23/10, 18/11, 15/12 streamad ADAD-diplomutbildning
29/4-1/5 ACE 2026, Internationell FIT-konferens på Färöarna.
Mer info på waitong.se

Comments