top of page

ADAD utbildning

waitong_symbol_röd-01.png

 

 

 

Med Malmö som utgångspunkt erbjuder jag olika högkvalitativa skräddarsydda UTBILDNINGAR, HANDLEDNING och COACHNING över hela Sverige; IRL och via streaming. Dessutom erbjuder jag digitala brevkurser, diplomutbildningar i FIT och ADAD, on demand, börja när du vill och jobba i din egen takt.

Telefontid (070 2952499) vardagar 09.00-17.00, om jag inte svarar så skicka ett mail eller tala in ett meddelande.

Läs min senaste ADAD-blogg!

 

 

 

Har du gått en av mina ADAD-utbildningar under 2023?

Jag behöver din hjälp – Din feedback! Jag vill veta om det jag gör är till nytta – Så att jag kan erbjuda ännu bättre utbildningar! Till alla som har gått en utbildning med mig 2023 har jag därför satt ihop en enkät;. Svara gärna! – Det tar bara några minuter.

Mitt nyårslöfte för 2024 är att med hjälp av DP, Deliberate Practise ytterligare vässa mina utbildningar och färdigheter som lärare och då behöver jag verkligen din feedback så att jag kan skapa en baslinje. Mer info här.

ADAD-utbildningar

 

Inga öppna utbildningar är inplanerade i nuläget men jag erbjuder både uppdragsutbildningar och mina ständigt pågående digitala brevkurser.

Om datastöd till ADAD

ADAD; Adolescent Drug Abuse Diagnose

 

Vill du öka brukarinflytandet?

Vill du bli bättre på att förstå dina klienter?
Vill du göra bättre utredningar och vårdplaneringar?
ADAD för att få svar!

 

ADAD, ”Adolescent Drug Abuse Diagnose” eller ”ADolescent Assessment Dialogue”  är en strukturerad intervju för tonåringar med problem, baserat på ASI, för utredning, screening, behandlingsplanering och utvärdering som används i hela världen. Både ADAD och ASI rekommenderas av Socialstyrelsen. ADAD är anpassat till svenska förhållande av Statens institutions Styrelse och sen av Stockholms Stad anpassat för Socialtjänsten. 

 

Ungdomarna får genom intervjun en verklig unik möjlighet att påverka vården genom att ge en egen bild av situationen och enkelt kunna tala om vad de vill ha hjälp med. 

 

Metoden kan användas i utredningsarbete, vid behandlingsplanering samt för uppföljning-utvärdering. Det finns tre olika intervjuer; inskrivning, utskrivning och uppföljning.

 

ADAD är idag det absolut mest spridda instrumentet inom ungdomsvården. Det används av SiS, otaliga HVB samt inte minst av väldigt många socialtjänster från Skåne i söder till Norrbotten i norr; Skåne, Småland, Stockholm, Malmö, Lund, Haninge, Motala, Leksand, etc. Bara Waitong Utbildning ensam har de sista åren utbildat flera hundra socialsekreterare och HVB-personal.

 

Jag samarbetar sedan många år med Råbe & Kobberstad som erbjuder datastöd till ADAD & ASI, Net-Klient. Du hittar en bra filmatisering av en ADAD-intervju, formulär, manual och mycket annat matnyttigt kring ADAD på deras sida Learning Transfer

 

Forskning, lagstiftare, Socialstyrelsen och IVO är väldigt eniga i vikten av att öka brukarinflytandet. Det är en av många orsaker till att Socialstyrelsen rekommenderar ADAD (och ASI) både i sina riktlinjer för bra missbruksvård samt lyfter fram det i sin metodguide.

 

Ett sätt att öka brukarinflytandet är att införa ADAD som ett led i att göra bättre utredningar där klientens röst verkligen har blivit hörd. Kvaliteten på utredningar är central för att vården ska fungera, placeringarna bli rätt och för att klienten ska få rätt sorts hjälp i rätt tid.

 

Forskningen är idag tydlig med att strukturerade intervjuer ger en mycket bättre grund för beslut än mer ostrukturerade traditionella samtal, vilket bland annat Therese Åström visar på i sin doktorsavhandling från 2016.

ADAD är bra men det behöver uppdateras - Du hittar uppropet om uppdatering här

Waitong Utbildning jobbar mest med uppdragsutbildningar ute hos kund eller via streaming. Om du är intresserad så hör av dig för en offert. men erbjuder även kontinuerligt mina digitala brevkurser diplomutbildningar på distans, on demand. Börja när du vill, jobba var du vill, i din egen takt.

Du är hjärtligt välkommen till Waitong Utbildnings olika utbildningar i ADAD. Ni kommer att få lära er hur man på bästa sätt hanterar instrumentet, gör intervjuer, skattar samt hur och till vad man kan använda resultaten.


ADAD, ADolescent Assessment Dialogue, är idag det i Sverige mesta spridda instrument inom ungdomsvård för behandlingsplanering, utvärdering, screening och kvalitetssäkring. Instrumentet rekommenderas av Socialstyrelsen. Det är skapat i USA, baserat på ASI, sedan av SiS och Stockholms Stad anpassat för Svenska förhållande. Ett fantastiskt instrument för att skapa underlag till behandlingsplaneringar och utredningar. Kompatibelt både med BBIC och SAVRY m.fl.


Kursansvarige Niklas Waitong har jobbat med, utbildat samt varit med och utvecklat ADAD sedan starten på 90-talet. Jag jobbar idag mest med arbetsplatsförlagda utbildningar men håller ibland även egna själv och med olika samarbetspartners; Råbe & Kobberstad, Högskolan Marie Charlotte m.fl. Se kalendarium för aktuella kurser


ADAD-intervjuarutbildning

Praktisk grundutbildning på tre dagar för att få och kunna använda ADAD. Priset varierar beroende på lokal, antal deltagare och samarbetspartner, Jag jobbar mest med arbetsplatsförlagda utbildningar men håller ibland även egna öppna utbildningar. Mitt pris är 10 000kr/dag + omkostnader för grupper med 10 eller färre än 10 deltagare, fr.o.m. deltagare nummer 11 tillkommer 1000kr/dag/deltagare. Priserna är exklusive moms. Om du är intresserad så hör av dig för en offert! Finns även som distansutbildning, digital brevkurs on demand


ADAD-Booster & Handledning

Minst vart annat år bör man fräscha upp, uppdatera sina ADAD-kunskaper och få handledning. Boostern vänder sig till er som har gått en intervjuarutbildning. Jag jobbar mest med arbetsplatsförlagda utbildningar men håller ibland även egna öppna utbildningar. Kostnad 2000kr/timmen eller 10 000kr/heldag + omkostnader och moms. Om du är intresserad så hör av dig för ett förslag på upplägg!

ADAD - introduktionsutbildning

En introduktionsföreläsning vad ADAD är och kan användas till för de som kommer i kontakt med ADAD men inte själva ska göra intervjuer eller skattningar på 1-8 timmar. Kan kombineras med en intervjuarutbildning. Kostnad 2000kr/timmen eller 10 000kr/heldag + omkostnader och moms. Om du är intresserad så hör av för ett förslag på upplägg!

ADAD-utbildar-utbildning Praktisk fem dagars utbildning för att på egen hand kunna utbilda, handleda och diplomera intervjuare. Enbart som uppdragsutbildning. Krav för att få gå; adekvat grundutbildning, ADAD-diplom. god vana att använda ADAD, vana att undervisa. Pris ca 27 000kr/person exklusive moms och omkostnader. 

Om du är intresserad så hör av dig!

 

Bra att veta:


Var: Land, plats och lokal varierar
Mat: Förmiddagsfika och eftermiddagsfika brukar normalt ingå, övrig mat och eventuellt boende brukar deltagarna själva stå för.
När: Se Kalendarium för aktuella datum
Tider och pauser: Varierar men oftast - Starttid 09.00, avslutning 16.00, lunch 12.00-13.00, övriga tider bestämmer vi tillsammans.
Kostnad: Hör av dig för offert
Senaste anmälningsdag: Se respektive utbildning


Anmälan: I samband, absolut senast sista anmälningsdagen, med betalning. Observera att anmälan är bindande. Kursavgiften för deltagare som avanmäler sig efter sista anmälningsdagen återbetalas enbart om platsen kan säljas till någon annan. Maila i samband med anmälan; namn, telefonnummer och mailadress på samtliga deltagare till niklas@waitong.se


Betalning: Priserna är normalt utan moms om inget annat tydligt framgår. Betalning i samband med anmälan till Waitong Utbildning, eller arrangören, på bankgiro 807-4577 senast på sista anmälningsdagen. Märk det med vilken kurs och vem det gäller. Maila oss och tala om vem som kommer, se ovan. Grupprabatt kan diskuteras. Hör av dig om du behöver en faktura. Alla priser är exklusive moms. Mot en administrationsavgift på 200kr/deltagare går det även bra att fram till sista anmälningsdagen avanmäla och få pengarna tillbaka.

IMG_2840.PNG
waitong_symbol_röd-01.png

Waitong Utbildning

Telefon: 0702952499

E-post: niklas@waitong.se

Webbsida: www.waitong.se

bottom of page