top of page
  • niklas265

Waitong utbildning - Årsbokslut 2022Waitong Utbildning puttrar på och börjar nu äntligen även att få lite styrfart. Jag blir förvisso inte rik men jag har förmånen att få jobba nästan uteslutande med det jag tycker om, tror på och brinner för; FIT, Lösningsfokus, ADAD, HVB och ledarskap.


Jag har, när jag läste Eveliina Sinisalos årsbokslut på Linkedin, bestämt mig för att från och med nu, varje år i mellandagarna, att även själv göra ett årsbokslut för Waitong Utbildning.


Vilket år det har varit! Året började med Corona och streaming, rätt snart när Corona restriktionerna försvann så blev det tydligt att streaming, på gott och ont, är här för att stanna. Det är enklare, billigare och bättre för miljön. Därför fortsätter jag att erbjuda både streaming, IRL och hybrider. Jag tror verkligen på hybriderna där man kan få till det bästa av två världar.


Jag har under året lagt ut en hel del både tid och pengar på tidningsannonser, sociala medier (Linkedin, Facebook, Instagram och Twitter) och diverse olika utskick för att synas, höras och rent allmänt visa att jag och Waitong Utbildning finns. All feedback på detta mottages med tacksamhet!


Under hela året fortsatte jag att regelbundet åka upp till huvudstaden för min pågående handledarutbildning i psykosocialt arbete, 45 poäng, två och ett halvt års studier på MCH, Marie Cederschiölds Högskola (före detta Ersta-Sköndal), som avslutades med examen i november.


Jag hade under året förmånen att lära känna och även börja samarbeta med MI-kollegorna Ola, Eva-Lotta och Anders från Smart Utbildning i Kristianstad. Jag ser verkligen fram emot fortsättningen.


Efter många år utan någon direkt påfyllning på ACT-fronten kunde jag dessbättre i november återigen vara med på en ACT-booster med gänget från Livskompass och deras otroliga, helt gratis, resurs 29K. De har ett imponerande engagemang!


För första gången efter Corona så var det Socionomdagarna på riktigt och tack vara Janne Norland och hans Placeringsenheten så var även jag med på ett hörn denna gång. Många roliga möten med både vänner, bekanta, kollegor, kunder och även några eventuella potentiella kunder. Bra arrangemang, roligt att höra Västerås prata om lösningsfokus. Synd att dagarna är så dyra både för deltagare och utställare speciellt med tanke på att det är min egen fackförening SSR som är arrangör.


Sist men inte minst så har under året, både jag och företaget, flyttat tillbaka hem till Malmö, närmare bestämt till Monbijougatan och min ungdoms Möllevången, sist jag permanent bodde här var 1989. Jag trivs verkligen som fisken i vattnet!HVB - Hem för Vård och Boende


Efter nästan 30 år på HVB, varav 25 år som medlevare på Älgeredskollektivet och 20 år som HVB-föreståndare så tickar mitt hjärta självklart lite fortare för HVB-världen. Jag driver därför också både en Facebooksida och en grupp samt bloggar lite då och då kring ämnet.


Bland mina första, största och trognaste kunder på HVB-fronten utmärker sig VoB Syd och deras flaggskepp Högelid HVB. Jag har utbildat och handlett åt dem sedan 2018. Dessutom så passade jag på att vara med när de i november hade en välbesökt temadag ” Framtidens HVB – en konferens om en vårdform i utveckling”


Jag har också under året aktivt stöttat ett upprop kring dagens svårigheter med att leda och driva HVB. Tillsammans med forskaren Peter Andersson från Socialhögskolan i Stockholm så arrangerade jag även ett välbesökt seminarium på samma tema.
Jag kom i kontakt med FIT vid millenniumskiftet 2000 och har sedan dess, i över 20 år, på olika sätt jobbat med FIT. FIT fortsätter att växa och attrahera fler och fler användare kanske idag mest inom socialtjänsten men även på HVB och inom psykiatrin. Lite extra roligt tycker jag nog att det växande intresset för FIT inom MI, ACT och KBT är.


Jag fortsatte under året med att åka land och rike kring för att på olika sätt göra vad jag kan för att sprida FIT vidare. Ständigt pågående digitala brevkurser, gratisföreläsningar, uppdragsutbildningar IRL och olika streamade utbildningar varje termin. Jag driver både en Facebooksida och diverse grupper samt även en nystartad grupp på Linkedin och bloggar lite då och då kring ämnet. Jag sköter sedan starten det svenska FIT-nätverkets hemsida. Fortfarande är det oklart var och när nästa nätverksmöte blir av men det finns desto bättre flera olika intressenter så vi hoppas på ett nytt möte 2023.


Jag vill nu också passa på att tacka mina FIT-lärare, mentorer och vänner; Scott Miller, Susanne Bargmann och inte minst min gamle vän Gunnar Lindfeldt, för ett givande samarbete under det gångna året. Tack vare det stöd, hjälp, samarbete, utbildning och den handledning som jag har fått ta del av, från dessa tre, 2022 och under tidigare år, så har jag kunnat fortsätta att jobba med och bli bättre på FIT. Tack också för allt ni gör för att sprida FIT & ICCE!


Tack även till Journal Digital för ett gott samarbete och vår gemensamma utbildning.


FIT-året började med att jag avslutade två ettåriga uppdrag åt Trollhättan och Hässleholms socialtjänster som innehöll både grundutbildning i FIT, implementeringsstöd, metodstöd och sen efterföljande FIT- handledning. Det är extra roligt när man får vara med hela vägen från start till mål!


Efter att vi under två år av Corona och flera framflyttade föreläsningar så i februari blev äntligen de föreläsningarna som jag och Gunnar Lindfeldt försökte arrangera med Scott Miller av, men det som var tänkt att bli två dagar IRL i vardera Malmö och Stockholm, blev i stället på grund av pandemin, fyra halvdagars streaming, följt av olika diplomeringsdagar; i Malmö, Stockholm, streaming, Hässelby, Hägersten, Nynäshamn och på Stabbarpsgården HVB. Totalt var det över 200 personer som lyssnade varav ungefär hälften också la till en dag efteråt för att tillsammans med mig och Gunnar diplomera sig. Under hösten arrangerade jag också en, denna gång IRL, FIT-konsultation med Scott Miller. I samband med detta fick jag också möjligheten att intervjua honom.


Jag har nu i december mjukstartat en FIT-utbildning åt Malmö Stad som drar i gång på riktigt i februari.Gunnar, Ann, jag, Karin och Scott


Lösningsfokus; LF & LiP


Jag kom i kontakt med det lösningsfokuserade synsättet när John Weakland och Steve de Shazer var i Stockholm 1990 och har sedan dess gjort vad jag har kunnat för att bli bättre och hålla intresset levande. LF har återigen börjat växa framför allt inom skola och socialtjänst bland annat tack vare Signs of Safety.


Jag har under året fortsatt vara en ganska aktiv styrelseledamot i vår lösningsfokuserade förening, SFLK. Jag har medverkat i två IRL medlemsträffar i Malmö, diverse streamade event inklusive en nybörjarinfo på världsdagen 3/5. Den går för övrigt i repris även 2023. Jag har också skött föreningens nyhetsbrev, hemsida och Facebooksida samt startat upp en grupp på Linkedin. Är du medlem i SFLK? Det är helt gratis och det händer en hel del! På årsmötet i november valde jag att lämna över facklan till nya intressenter – Jag önskar dem lycka till med det fortsatta viktiga arbetet att sprida de lösningsfokuserade idéerna.


Jag är givetvis fortfarande kvar som medlem i föreningen och sköter Facebookgruppen Lösningsfokus dessutom så ser jag fram emot att få medverka på SFLK konferensen 2-3/6 2023 i Västerås - Frågans Kraft.


I september hade jag förmånen att få äta middag med fyra av de personer som under åren har betytt mest för mig och min lösningsfokuserade utbildning; Gunnar Lindfeldt, Scott Miller, Ann Ternström och Karin Nordström, bägge från Danderydsteamet där jag under en termin satt bakom spegeln när jag gjorde min sopispraktik 1994. Tack alla för en mycket trevlig kväll!


Under hösten så har jag, med stöd av EU, tillsammans med Fryshuset Malmö, Kompetenslyft Syd och 13 medlemsorganisationer erbjudit en lösningsfokuserad grundutbildning för föreningsaktiva i Malmö och Skåne. En verkligen spännande hybridutbildning för 40 personer med både streaming, IRL-utbildning, handledning och en läroplattform med förinspelat material. Dessutom med organisationer som alla har ett stort och mycket viktigt samhällsengagemang – Precis där jag vill att LF ska göra nytta. Ett både omfattande, roligt och uppskattat uppdrag som till min stora glädje fortsätter med både handledning och en kompletteringsdag nästa termin.
ADAD – Adolescent Drug Abuse Diagnose


ADAD är sedan länge en av mina och Waitong Utbildnings verkliga specialiteter. Jag kom som en av de första utanför SiS i kontakt med ADAD när jag på mitten av 90-talet skrev min C-uppsats på Socialhögskolan och har sedan dess jobbat aktivt med det. Jag var också en av de första att få börja utbilda intervjuare utanför SiS och senare att åt ADADnätverket även få utbilda nya utbildare. Från början spreds det mest inom HVB-svängen men de sista tio åren, och så även i år, känns det som ADAD framför allt växer inom socialtjänsten, speciellt då bland dem som utreder.


Jag har under det gångna året haft förmånen att utbilda intervjuare åt bland annat; Malmö Stad, Region Jönköping, Lund och åter igen åt Stockholms Stad, denna gång bara två 4 poängskurser, som lärare på MCH. Ett roligt uppdrag som dessbättre fortsätter även nästa år!


Jag fortsatte också att under året åka land och rike kring för att på olika sätt göra vad jag kan för att sprida ADAD. Ständigt pågående digitala brevkurser, gratisföreläsningar varje termin, uppdragsutbildningar IRL och olika streamade utbildningar varje termin.


Jag driver en Facebookgrupp om ADAD och har under året försökt få i gång ett upprop för att uppdatera ADAD. ADAD är ett fantastiskt instrument som verkligen på ett enkelt sätt förbättrar utredningar och låter klienten komma till tals men det hade lätt kunnat bli ännu bättre om det uppdaterades. Dessutom så behövs det en huvudman för ADAD utanför SiS.


Tack till Råbe & Kobberstad, som erbjuder datastöd för ADAD och ASI, Netklient, för ännu ett år med gott samarbete.
Nu vill jag bara avluta detta brev med att tillönska alla mina vänner, kolleger och kunder en innerlig önskan om ett riktigt Gott Nytt År till er alla!


Gott slut & Gott Nytt År!

önskar

Niklas Waitong

Waitong Utbildning

Monbijougatan 14d 2tr

211 53 Malmö


99 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page