top of page
  • niklas265

Vårt första FIT-Aktuellt 2022


Gunnar Lindfeldt, Scott Miller och undertecknad i Chicago innan pandemin.Detta är ett alldeles nystartat nyhetsbrev i bloggform för alla fiteratis, alla som jobbar med och alla som är intresserade av FIT & DP, Feedback Informed Treatment & Deliberate Practise. Denna gång eftersom det är mitt första riktiga nyhetsbrev innehåller det mycket information om nätverkande och de olika sätten man kan lära sig mer om FIT.


FIT är ett förhållningssätt och en samling tekniker för att främja en levande feedback-kultur inom olika former av behandling med tyngdpunkten på att få och förstå klientfeedback skapat av Scott Miller och gänget runt ICCE. Du hittar en kort filmad introduktion om FIT:s grunder med Scott Miller här. FIT är ett evidensbaserat system för att mäta effekt, relationen till behandlaren och kundnöjdheten på gjorda insatser med hjälp av feedback och klient-samverkan. Det är ett förhållningssätt för att utvärdera och öka behandlarens effektivitet oavsett yrke, klientgrupp, arbetsplats och metod. Systemet bygger på enbart åtta frågor fördelat på två instrument, ORS-SRS, fyra ställer man i början, ORS, och fyra i slutet, SRS. Du kan kostnadsfritt ladda ner instrumenten för personligt bruk på Scott Millers hemsida.Socialstyrelsen beskriver FIT; ORS-SRS så här i sin metodguide. Om du är nybörjare och vill veta mer så erbjuder Waitong Utbildning ett öppet streamat helt gratis informationsmöte för nybörjare 12/10 10.00-12.00. Om du vill vara med så skicka ett mail till niklas@waitong.se så skickar jag en länk.

Vi fiteratis måste bli mycket bättre synas och höras om vi ska kunna hjälpa fler. Vi behöver mer svensk forskning, tidningsartiklar, synas på sociala medier, prata med kollegor och sprida FIT i olika professionella nätverk. Men framför allt som en klok man en gång sa – Publish or Perish! Intresset för FIT växer numera ständigt, just nu kanske främst inom socialtjänst och HVB. Det är därför viktigt att vi blir fler som på olika sätt gör vad vi kan för att sprida FIT så att intresset håller i sig och blir bestående. Ingen kan göra allt men vi kan alla göra något och det går alltid bra att börja där man står. Jag gör vad jag kan! Vad gör du?


Scott Miller skulle ha kommit till Malmö och Stockholm i februari men nu blev det p.g.a. pandemin i stället tyvärr enbart blev streaming. Scott var dock en av huvudtalarna på årets socialchefsdagar förra veckan i Göteborg. Inför nästan 1000 personer höll han ett bejublat IRL framträdande med mycket både skratt och allvar. Det här innebär att, om det inte var så innan, så vet nu de flesta socialchefer vad FIT & DP är och lite också om hur det kan användas. Nästa gång han kommer till Sverige är i maj 2023 då GCK tar hit honom för dels en heldag föreläsning och dels för en tre dagars ICCE Advanced FIT-utbildning som är det naturliga nästa steg för er som har gått en grundutbildning i FIT. Advanced ingår som en obligatorisk del för er som vill bli certifierade användare eller utbildare.


Det finns sedan 2016 ett löst sammansatt nätverk i Sverige för oss som jobbar med FIT i Sverige som du hittar på waitong.se. Där finns bland annat ett antal presentationer på svenska fiteratis. Det finns också ett internationellt internetbaserat nätverk ICCE, International Center for Clinical Excellence, ICCE har även en aktiv Facebookgrupp. Jag kan också på Facebook varmt rekommendera FIT-gruppen, och om du letar utbildningar sidan FIT, Feedback Informed Treatment, training in Scandinaviaj . Vill du bli aktiv i nätverket så hör av dig till mig.


Om du är intresserad av att hålla i nästa nätverksmöte så hör också av dig!

Formerna för mötet kan vara IRL, streaming eller någon hybrid. Program, omfattning och ambitionsnivå bestäms av arrangören men priset ska vara lågt eller helst gratis för deltagarna.


En metod blir aldrig bättre än dess implementering! Jag har utbildat kommuner och HVB i olika metoder av och till sedan 90-talet och fortfarande är dessvärre nog den vanligaste planen att man utbildar personalen, håller tummarna och hoppas på det bästa. När man väl har en plan så är den tyvärr väldigt oftast helt orealistisk; man avsätter väldigt lite tid och resurser utöver själva utbildningen och förväntar sig ändå att det ska gå väldigt mycket fortare än vad som är möjligt för att sen underhålla sig själv. Men fler och fler börjar förstå vikten av att ha en bra väl förankrad realistisk implementeringsplan. Kollegorna på Smart utbildningscenter erbjuder därför en gratis implementeringskurs. Själv erbjuder jag förutom handledning och implementeringsstöd även öppna streamade boostrar, fördjupningar och handledning, se nedan.


Jag bloggar lite då och då när jag har tid ork och något att säga. Inte bara om FIT utan även om; HVB, Lösningsfokus, Ledarskap och socialt arbete. Själv är jag socionom och har jobbat med behandling i olika former sedan 80-talet, främst då 25 år som medlevare och föreståndare på medlevarskapskollektivet Älgered. Jag har jobbat med FIT sedan starten i början på 2000-talet. Sedan 2018 driver jag numera på heltid Waitong Utbildning; utbildning, handledning och rådgivning inom socialt arbete. Vill du veta mer titta på min hemsida, följ mig på sociala medier, prenumerera på mitt nyhetsbrev eller bara helt enkelt hör av dig.


Om du på något sätt vill vara med i nästa nyhetsbrev om FIT så hör av dig! Feedback, nyheter, tankar, åsikter, event eller utbildningar – Allt är välkommet!


Med höstliga hälsningar,

Niklas Waitong

Waitong Utbildning

Monbijougatan 14 d, 2 tr

21153 Malmö

070- 2952499


Oktobers Nyhetsbrev


Program

12/10 streamad FIT-info gratis

​27/10 streamad FIT Booster

​9/11 streamad FIT fördjupning – Grupp

12/12 streamad. Öppen FIT-handledning

25/1-2/5 IRL FIT diplomutbildning I Malmö


Mer info; Facebook, Linkedin eller min hemsida; waitong.se


Gratis FIT-info - Feedback Informed Treatment, 12/10 10.00-12.00 FIT för nybörjare, streaming.

Är du nyfiken på FIT, Feedback Informerad Terapi, Brukarinflytande, resultat och allians?

Vill du bli bättre på att hjälpa dina klienter?

Då är detta ett utmärkt tillfälle för dig att helt kostnadsfritt få lite insyn i vad FIT är och hur det kan användas.

Om du har grundutbildning och jobbar med FIT då kommer den dag sannolikt dessvärre inte tillföra mycket. Detta är varken en grundutbildning eller en booster men däremot ett utmärkt tillfälle för att, utan kostnad, avgöra om du vill gå en grundutbildning. ​

Mer om FIT på Socialstyrelsens hemsida

Introföredrag, via Zoom, 12/10 10.00-12.00.

Sista anmälningsdag 10/10, Anmälan

Pris: Gratis, max 10 deltagare från samma arbetsplats, max 100 deltagare, ej använd plats debiteras med 500 kr.

Sista chansen 10/10!

Nyhet – 12/12 Öppna streamade grupphandledningar för er som jobbar med FIT

För alla er, som är ensamma på er arbetsplats, som behöver stöd, uppmuntran, lite extra energi, kollegor och lite inputs utifrån erbjuder jag, med början redan nu i december, också tre olika varianter på öppna streamade grupphandledningar;

FIT-användare; första gången 12/12 10.00-12.00

Pris 950 kr/person, två timmer per gång, jämna måndagar 10.00-12.00, ungefär var sjätte vecka, streaming, minst tre - max 12 deltagare, deltagarna bestämmer gång för gång vad vi tar upp när vi träffas, anmälan veckan innan och man behöver inte boka mer än en gång i taget. Mer info kommer inom kort. Om du är intresserad så hör av dig!

NY Kurs! 25/1 – 2/5 2023 FIT-Diplomutbildning IRL i Malmö

Efter godkänd utbildningen kommer deltagarna få diplom och ha tillräckliga både teoretiska och praktiska kunskaper för att självständigt använda FIT; ORS-SRS i klientarbete.

Mjukstart och intro 25/1 10.00-12.00, sen tre dagar på plats i Malmö 7-8/3 & 2/5, 09.00-16.00, samt hemuppgifter mellan gångerna. Beräknad total tidsåtgång inklusive hemuppgifter ca 20–24 timmar. Intron 25/1 är gratis och öppen för alla, så om du tvekar ifall kursen är något för dig då är 25/1 ett utmärkt tillfälle att prova på.

I kursen ingår också en timmes personlig FIT-handledning via Zoom. Kursbok är ”FIT-manualen” och ”Handbok för uppföljning med hjälp av ORS - Outcome Rating Scale och SRS - Session Rating Scale”. Dessutom så ingår tillgång till en egen digital kunskapsbank.

Inga förkunskaper nödvändiga, liten grupp, minst fem, max 20 deltagare, i Malmö, lokal meddelas senare.

Absolut sista anmälningsdag 7/2 men gärna innan 25/1 så att du kan vara med då eller så är du med 25/1 och bestämmer dig efteråt.

Pris: 5900 kr + moms.


85 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

תגובות


bottom of page