top of page
  • niklas265

Farväl 2023 - Välkommen 2024; ett årsbokslut 2023 för Waitong Utbildning

 

Vilket häftigt år 2023 har varit – Nu ser jag fram emot 2024. Med början förra året så gör jag nu ännu en gång ett årsbokslut för Waitong Utbildning (som startade 2018). En möjlighet till återblick, självrannsakan, reflektion och en naturlig startpunkt för att börja planera nästa år. Jag ser nu tillbaka på ett år som har bjudit på delvis vin och delvis vatten men som jag i stort faktiskt är ganska nöjd med! Vårterminen var lite för långsam men sen tog det sig och från och med sommaren så har jag verkligen haft fullt upp på jobbfronten.

 

Waitong Utbildning fortsätter att puttra på och har, om förra terminen håller i sig, nu verkligen fått styrfart.  Jag blir fortfarande inte rik men har däremot förmånen att få jobba mer eller mindre uteslutande med det som jag verkligen tycker om, tror på och brinner för; FIT, Lösningsfokus, ADAD, HVB och ledarskap.

 

Jag erbjuder som förra året utbildning, handledning och rådgivning; arbetsplatsförlagt, streaming och diverse hybrider. Dessutom så kommer jag vårterminen 2024 erbjuda en öppen streamad ADAD-utbildning och på höstterminen sen en FIT-utbildning. Precis som 2023 fortsätter mina brevkurser som vanligt. Du hittar en gällande prislista här

 

Jag har även under detta året lagt ut en hel del både tid och pengar på tidningsannonser, sociala medier (Linkedin, Facebook, Instagram och Twitter) och diverse olika utskick för att synas, höras och rent allmänt visa att jag och Waitong Utbildning finns. Jag har också varit på SSIL:s HVB-mässa i Malmö och inlett ett samarbete med Placeringsenheten. Den som inte syns finns inte och nätverkande är livsviktigt speciellt för oss som jobbar ensamma.

 

Dessvärre fortsätter jag också att vara en lagom tjock singel man i mina bästa år. Under det gångna året så har jag faktiskt hunnit med att fylla 60 år vilket känns helt ok men lite overkligt. Under 2024 hoppas jag verkligen att jag återigen får möjlighet att åka till min favoritö Amorgos i Grekland och kanske också att återigen komma igång med att regelbundet göra Yoga.

 

För dig som är intresserad av att göra ett mer personligt bokslut så kan man gratis ladda ner en mycket användbar ACT-inspirerad mall från Vänskapslabbet som med fördel kan kombineras med en livskompass. Eller varför inte leka lite med tombolahjulet som Jesper Hankovszky Christiansen har tagit fram. Om du som jag funderar på att avge ett nyårslöfte så är kanske denna forskning något för dig?Jespers lyckohjulHVB - Hem för Vård och Boende

 

Efter att ha jobbat 28 år på HVB, varav 25 år som medlevare på Älgeredskollektivet och 20 år som HVB-föreståndare så tickar mitt hjärta självklart lite fortare för HVB-världen. Jag driver därför också både en Facebooksida och en grupp samt bloggar lite då och då kring ämnet.

 

Bland mina första, största och trognaste kunder på HVB-fronten utmärker sig även detta år VoB Syd, 2023 mest Klara och Amra i Kristianstadtrakten.

 

Jag valde sommaren 2023 av flera olika skäl, att lite av och till jobba extra som rådgivare på HVB mest åt Curagruppen och Amra. Både uppfriskande, skoj och lärorikt. Definitivt något som jag kan tänka mig att göra om!

 

Ett annat mycket bra HVB, som nog är det jag har samarbetet längst med är Granby Storgård. I år var jag där för en heldags ledarutbildning med personalgruppen och nästa år ska jag dit igen och fortsätta.Jag och Granby Storgård


 

Jag kom i kontakt med FIT vid millenniumskiftet 1999-2000 och har sedan dess, alltså i nästan 25 år, på olika sätt jobbat med FIT. Till min stora glädje fortsätter FIT att växa, spridas och attrahera fler och fler användare kanske mest bland kommuner och socialtjänsten men jag ser under året även ett växande intresse bland HVB, terapeuter och psykiatri.

 

Jag fortsatte under året med att åka land och rike kring för att på olika sätt göra vad jag kan för att sprida FIT vidare, också erbjöd jag mina ständigt pågående digitala brevkurser, gratisföreläsningar, uppdragsutbildningar IRL och olika streamade utbildningar. Jag har under 2023 varit i följande kommuner och utbildat; Malmö, Stockholm – Hässelby, Kinda, Fyrbodal Kommunförbund, Vellinge, Värmdö samt både Anton HVB och Klara HVB.

 

Jag driver både en Facebooksida och diverse grupper samt även en grupp på Linkedin och bloggar lite då och då kring FIT. Jag sköter sedan starten det svenska FIT-nätverkets hemsida. I september arrangerade Järfälla ett streamat mycket inspirerande, trevligt och välbesökt nätverksmöte. Fortfarande är det oklart var och när nästa nätverksmöte blir av men det finns desto bättre flera olika intressenter så vi hoppas på ett nytt möte någon gång hösten 2024.

 

Jag vill även detta år passa på att återigen tacka mina FIT-handledare, mentorer, lärare och vänner; Scott Miller, Susanne Bargmann och framför allt Gunnar Lindfeldt, för ett givande samarbete, stöd och hjälp under det gångna året. Tack vare hjälpen, utbildning och den handledning som jag har fått ta del av, från dessa tre, 2023 och under tidigare år, så har jag kunnat fortsätta att både jobba med och bli bättre på FIT. Tack också för allt ni gör för att sprida FIT & ICCE! Under 2023 fick jag förmånen att i Köpenhamn åter igen gå både FIT-Advanced och FIT-Supervision, träffa Scott i Göteborg och dessutom vara med på ICCE:s uppdatering för tränare. Även nästa år kommer jag att åka till Göteborg för att träffa Scott eftersom GCK tar hit honom igen.Förra nätverksmötet var streamat och i Järfälla.


Lösningsfokus; LF & LiP

 

Jag kom i kontakt med det lösningsfokuserade synsättet när John Weakland och Steve de Shazer var i Stockholm 1990 och har sedan dess gjort vad jag har kunnat för att lära mig, bli bättre och sprida förhållningssättet. LF har återigen börjat växa framför allt inom skola och socialtjänst bland annat tack vare Signs of Safety.

 

I våras avslutade jag min utbildning tillsammans med Fryshuset Malmö, Kompetenslyft Syd och deras 13 medlemsorganisationer. En lösningsfokuserad grundutbildning för olika föreningsaktiva i Malmö och Skåne. En verkligen spännande hybrid för 40 personer med både streaming, fem dagars IRL-utbildning, handledning och en läroplattform med förinspelat material. Allt enbart 150 meter hemifrån.

 

När jag får blanda HVB och LF så blir jag oftast väldigt glad. Tack vare vännerna från Placeringsenheten så har jag haft en omfattande grundutbildning med Pacedomi i Hallsberg som avlutas 2024.

 

Jag rekommenderar alla som är intresserade av det lösningsfokuserade synsättet att gå med i vår väldigt lösningsfokuserade förening SFLK. Det är helt gratis!


Jag kommer på den lösningsfokuserade världsdagen 3/5 tillsammans med vänner prata om kombon LF-FIT och missbruk.En del av de från Kompetenslyft Syd som tog diplom


ADAD – Adolescent Drug Abuse Diagnose

 

ADAD är sedan länge en av mina och Waitong Utbildnings verkliga specialiteter. Jag kom som en av de första utanför SiS i kontakt med ADAD när jag på mitten av 90-talet skrev min C-uppsats på Socialhögskolan och har sedan dess jobbat aktivt med det. Jag var också en av de första att få börja utbilda intervjuare utanför SiS och senare att åt ADADnätverket även få utbilda nya utbildare. Från början spreds det mest inom HVB-svängen men de sista tio åren, och så även i år, känns det som ADAD framför allt växer inom socialtjänsten, speciellt då bland de som utreder.

 

Jag har under det gångna året haft förmånen att utbilda intervjuare åt bland annat; Dalarna, Luleå och åter igen åt Stockholms Stad med tre 4 poängskurser som lärare på Marie Cederschiölds Uppdragsutbildning. Dessutom mina ständigt pågående digitala brevkurser, gratisföreläsningar varje termin och olika streamade utbildningar varje termin.

 

Jag driver en Facebookgrupp om ADAD och försöker få i gång ett upprop för att uppdatera ADAD. ADAD är ett fantastiskt instrument som verkligen på ett enkelt sätt förbättrar utredningar och låter klienten komma till tals men det hade lätt kunnat bli ännu bättre om det uppdaterades. Dessutom så behövs det någon som ansvarar, en huvudman för ADAD utanför SiS.

 

Tack till Råbe & Kobberstad, som erbjuder datastöd för ADAD och ASI, Netklient, för ännu ett år med gott samarbete.ADAD-magister på MCH


Nu vill jag bara avluta detta brev med att tillönska alla mina välartade vänner, kolleger och kunder en innerlig önskan om ett bra avslut och ett riktigt Gott Nytt År till er alla!


Gott slut & Gott Nytt År!

önskar

Niklas Waitong
 

Waitong Utbildning

Monbijougatan 14d 2tr

211 53 Malmö

070- 2952499
91 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1件のコメント


Niklas Waitong
Niklas Waitong
2023年12月27日

Vilket häftigt år 2023 har varit – Nu ser jag fram emot 2024.いいね!
bottom of page