top of page
  • niklas265

ADAD - För att få svar!

Uppdaterat: 10 dec. 2023Malmö 231210

Kära ADADiter!


Vintern har både kommmit och regnat bort i Skåne. Här kommer oavsett årets sista ADADinfo. Om du får detta som mail så tror jag att du är intresserad av ADAD - Skulle det mot förmodan inte stämma så skicka mig ett mail så avregistrerar jag dig omgående.


Jobbar du med ADAD? Har du skrivit under vårt upprop? Om inte - Skriv då under vårt upprop för att förbättra instrumentet NU! Fyll också väldigt gärna i den här enkäten! Vill du ta del av resultaten så hör av dig.

Är du nyfiken på om ADAD är något för dig? Waitong Utbildning erbjuder en gratis streamad nybörjarinfo 5/2 2024 som sen följs för de som är intresserade av en streamad diplomutbildning 19/3-21/5, mer info nedan. En liten julkapp från mig till alla ADAD-intresserade är att jag nu erbjuder 30% rabatt på vårens streamade ADAD-utbildning om ni bokar och betalar 2023. Är du tveksam till om ADAD är något för dig, så köp inte grisen i säcken, utan var med och prova på gratis 5/2.


Vill du regelbundet få information om ADAD? Skicka din mailadress till mig! Jobbar du med ADAD och vill få ut information? Skicka den till mig så tar jag med den i mitt nästa ADAD-utskick. Det finns även en grupp på Facebook där det även är ok med reklam för tex utbildningar.


ADAD är för dig som vill;

Öka brukarinflytandet

Bli bättre på att förstå dina klienter Göra bättre utredningar och vårdplaneringar ADAD för att få svar!

ADAD, ”Adolescent Drug Abuse Diagnose” eller ”ADolescent Assessment Dialogue” är en strukturerad intervju för tonåringar med problem, baserat på ASI, för utredning, screening, behandlingsplanering och utvärdering som används i hela världen. Både ADAD och ASI rekommenderas av Socialstyrelsen. ADAD är anpassat till svenska förhållande av Statens institutions Styrelse och sen av Stockholms Stad anpassat för Socialtjänsten.

Ungdomarna får genom intervjun en verklig unik möjlighet att påverka vården genom att ge en egen bild av situationen och enkelt kunna tala om vad de vill ha hjälp med.

Metoden kan användas i utredningsarbete, vid behandlingsplanering samt för uppföljning-utvärdering. Det finns tre olika intervjuer; inskrivning, utskrivning och uppföljning.

ADAD är idag det absolut mest spridda instrumentet inom ungdomsvården. Det används av SiS, otaliga HVB samt inte minst av väldigt många socialtjänster från Skåne i söder till Norrbotten i norr; Skåne, Småland, Stockholm, Malmö, Lund, Haninge, Motala, Leksand, etc. Bara Waitong Utbildning ensam har de sista åren utbildat flera hundra socialsekreterare och HVB-personal.

Jag samarbetar sedan många år med Råbe & Kobberstad som erbjuder datastöd till ADAD & ASI, Net-Klient. Du hittar en bra filmatisering av en ADAD-intervju, formulär, manual och mycket annat matnyttigt kring ADAD på deras sida Learning Transfer

Forskning, lagstiftare, Socialstyrelsen och IVO är väldigt eniga i vikten av att öka brukarinflytandet. Det är en av många orsaker till att Socialstyrelsen rekommenderar ADAD (och ASI) både i sina riktlinjer för bra missbruksvård samt lyfter fram det i sin metodguide.

Ett sätt att öka brukarinflytandet är att införa ADAD som ett led i att göra bättre utredningar där klientens röst verkligen har blivit hörd. Kvaliteten på utredningar är central för att vården ska fungera, placeringarna bli rätt och för att klienten ska få rätt sorts hjälp i rätt tid.

Forskningen är idag tydlig med att strukturerade intervjuer ger en mycket bättre grund för beslut än mer ostrukturerade traditionella samtal, vilket bland annat Therese Åström visar på i sin doktorsavhandling från 2016.

Waitong Utbildning jobbar mest med uppdragsutbildningar ute hos kund eller via streaming. Om du är intresserad så hör av dig för en offert. men erbjuder även kontinuerligt mina digitala brevkurser diplomutbildningar på distans, on demand. Börja när du vill, jobba var du vill, i din egen takt.ADAD-utbildningar Våren 2024

5/2 2024 ADAD, Gratis streamad nybörjarinfo - ADAD för att få svar!

Är du nyfiken på ADAD, ADolecent Abuse Dialogue? Vill du bli bättre på att hjälpa dina klienter, utreda och dokumentera? Kommer du regelbundet i kontakt med ADAD och känner att du vill veta mer om vad det är, nyttan och begränsningarna?

Då är detta ett utmärkt tillfälle för dig att få lite mer insyn i vad ADAD är och hur det kan användas.

Om du har grundutbildning och jobbar med ADAD då kommer den dag sannolikt inte tillföra mycket. Det är varken en grundutbildning eller en booster men däremot ett utmärkt tillfälle för dig att utan kostnad avgöra om du senare vill gå en grundutbildning eller om din enhet ska satsa på ADAD.

Introföredrag, streamat via Zoom, 5/2 10.00-12.00.

Sista anmälningsdag 1/2, anmälan här eller på mail till niklas@waitong.se

Pris: Gratis men precis som hos läkaren så debiteras 500 kr för anmäld plats som inte används eller är avanmäld.


(5/2) 19/3, 25/4, 21/5, 2024 ADAD streamad Diplomutbildning; 30% rabatt på vårens streamade ADAD-utbildning om ni bokar och betalar 2023.

Tre dagar 19/3, 24/5 och 21/5 med 4 timmar via Zoom varje dag, 10.00-15.00, samt hemuppgifter mellan gångerna. Kursen motsvarar en IRL tredagars ADAD diplomutbildning med hemuppgifter, beräknad total tidsåtgång inklusive hemuppgifter ca 20–30 timmar. Du kommer att få lära dig hur man på bästa sätt hanterar instrumentet, gör intervjuer, skattar samt hur och till vad man kan och inte kan använda resultaten.

Kursen innehåller följande moment:

- introduktion till ADAD som bedömning- och utredningsinstrument - historik, formulär, användningsområde, styrkor, svagheter - kodning och skattningsövningar - övningsintervjuer

Kursen är obligatorisk för alla som ska göra ADAD-intervjuer och diplom utdelas efter genomförd och godkänd utbildning. Inga förkunskaper är nödvändiga.

Avgiften är 5900 kr (exkl. moms) och inkluderar en personlig ADAD-pärm; kursmaterial som kommer postas ut efter anmälningstiden gått ut samt diplom, elektronisk feedback, vissa digitala stödfunktioner och egen tillgång till en digital kunskapsbank. I kursen ingår också en timmes personlig ADAD-handledning via Zoom.

Absolut sista anmälningsdag är 1/3!

Nästa ADAD-nyheter kommer under våren. Om du har Information, utbildningar eller något annat du vill få med då så skicka mig ett mail niklas@waitong.seDen Bayloniska åskguden - AdadMed vintriga & vänliga ADAD-hälsningar, och om vi inte hörs innan dess så God Jul & Gott Nytt År


Niklas Waitong - Waitong Utbildning


070-2952499

121 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page